top of page
OHJEITA OSTAMISEEN
 • Miten lahjoitan tavaraa Nextiiliin?
  Voit tuoda lahjoituksesi Nextiili-myymälään sen aukioloaikoina. Suurempien tavaraerien kohdalla pyydämme ottamaan etukäteen yhteyttä Nextiilin lajitteluun, puh. 050 353 9173.
 • Pitääkö lahjoitustavarat lajitella itse?
  Ei tarvitse, me teemme sen puolestasi!
 • Mitä lahjoitetulle tavaralle tapahtuu?
  Lahjoitukset lajitellaan huolellisesti ja kaikki käyttökelpoinen tavara laitetaan myyntiin Nextiiliin ja kierrätyskeskuksiin tai toimitetaan yhteistyökumppanien kautta avustustyöhön. Myyntiin kelpaamattomasta tavarasta erotellaan uudelleenkäyttöön kelpaavat osat ja materiaalit (esim. napit, soljet ja nahka), jotka myydään Nextiilissä käsityömateriaaleiksi. Uusiokäyttöön kelpaavat materiaalit toimitetaan lajiteltuna kotimaisille yhteistyökumppaneille teolliseen jatkojalostukseen. Kierrätyskelvottomat materiaalit toimitamme energiajakeena Tammervoiman hyötyvoimalaitokselle, missä siitä tuotetaan sähköä ja kaukolämpöä. Kaatopaikalle emme kuljeta mitään.
 • Mitä myymättä jääneelle tavaralle tapahtuu?
  Myymättä jäänyt tavara lahjoitetaan yhteistyökumppaneiden kautta avustustyöhön tai toissijaisesti hyödynnetään materiaaleina sellaisenaan tai ohjataan uusiokäyttöä varten jatkojalostukseen.
 • Viedäänkö vaatteita ulkomaille?
  Uudelleenkäyttöön lahjoittamamme tavara pyritään ohjaamaan mahdollisimman tehokkaasti paikalliseen avustus- ja opetustyöhön yleishyödyllisten toimijoiden kautta. Lahjoitamme vaatteita ja muita materiaaleja mm. esi- ja perusopetukseen, oppilaitoksille ja työpajoille, katkaisu- ja selviämisasemille sekä ensi- ja turvakodeille. Ensisijaisesti lahjoitukset pyritään pitämään Tampereen ja Pirkanmaan alueella ja toissijaisesti Suomessa. Vasta viimeisenä vaihtoehtona käyttökelpoista vaatetta toimitetaan ulkomaille. Vuonna 2019 noin 10% meille lahjoitetusta käyttökelpoisesta vaatteesta meni ulkomaille, lähinnä Baltiaan ja Romaniaan.
 • Minne voin viedä käyttökelvottomat vaatteet ja tekstiilit?
  Nextiiliin voi tuoda myös käyttökelvottomia vaatteita ja tekstiilejä. Märät, homeiset tai ummehtuneet tekstiilit ovat uusiokäyttöön kelpaamatonta materiaalia ja näinollen sekajätettä, eikä niitä kannta tuoda Nextiiliin. Myös rikkinäiset kengät kuuluvat sekajätteeseen. Tekstiilijätettä otetaan vastaan myös joissakin vaatekaupoissa. Mahdollisuuksien mukaan voit myös itse myydä tekstiilisi kirpputorilla.
 • Miksi kierrättäminen kannattaa?
  Käytetyn esineen ympäristöjalanjälki on uuteen verrattuna minimaalinen. Materiaalien uusiokäyttö puolestaan säästää ympäristöä vähentämällä neitseellisten raaka-aineiden, veden ja energian tarvetta, ja samalla se myös synnyttää uusia tuotteita, palveluita ja teknologioita ja luo siten uusia työpaikkoja. Koska suuri osa teollisuuden raaka-aineista on tuontitavaraa, materiaalien kierrättäminen on myös sijoitus Suomen kansantalouteen.
 • Mihin Nextiilin tuotto menee?
  Kaikki tuotto käytetään Nextiilin toimintaan ja sitä kautta työllistämistyöhön, syrjäytymisen ehkäisemiseen, ekologisesti kestävän tulevaisuuden luomiseen ja kiertotalouden edistämiseen.
 • Millä tavalla kierrätyskeskukset ja Nextiili kytkeytyvät toisiinsa?
  Olemme yhteistyökumppaneita ja toimimme samoissa tiloissa Lielahdessa, osoitteessa Harjuntausta 3A. Nextiili perustettiin vuonna 2015 vastaamaan vaatteiden ja tekstiilien kierrätyksestä Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:ssä, josta se itsenäistyi omaksi yhdistyksekseen keväällä 2021.
 • Kuinka paljon tavaraa käsittelette vuodessa?
  Vuonna 2019 Nextiili käsitteli yli 300 000 kiloa tekstiilejä, joista uudelleenkäyttöön meni 80%, uusiokäyttöön 5% ja energiajakeeksi 15%. Käsiteltävän materiaalin määrä on kasvanut vuosittain keskimäärin 30–35%. Vuoden 2020 vastaavat luvut koronasulusta huolimatta olivat 315 000 kiloa.
 • Keitä teillä on yhteistyökumppaneina?
  Noin 15% meille lahjoitetusta tavarasta lahjoitamme eteenpäin yleishyödyllisille toimijoille kuten Tampereen kaupungille, oppilaitoksille, yhdistyksille, seurakunnille ja kehitysapujärjestöille. Olemme myös mukana valtakunnallisessa Telaketju-hankkeessa kehittämässä teollisen mittaluokan tekstiilikierrätysratkaisua Suomessa. Parhaillaan pilotoimme Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kanssa tekstiilin lajittelua jatkojalostukseen. Toimimme yhteistyössä Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n kanssa ja väyläämme heille käyttökuntoista tekstiiliä.
 • Voinko tulla teille töihin?
  Ehkäpä hyvinkin! Nextiiliin on mahdollista tulla esimerkiksi työkokeiluun, työssäoppimisjaksolle tai palkkatuettuun työhön. Työn ohella tarjoamme tarvittaessa koulutusta, valmennusta, tukea ja ohjausta. Nextiili ry lajittelee tavaroita, ei ihmisiä – meille kaikki ovat lähtökohtaisesti tervetulleita töihin. Tiedustelut sähköpostitse info@nextiili.fi Katso myös avoimet työpaikkamme
 • Keitä teillä on töissä?
  Nextiili työllistää vuodessa noin 18 henkilöä. Osa käy lyhyessä harjoittelussa tai työkokeilussa, toiset taas viipyvät pidempään esimerkiksi palkkatuetussa työssä, oppisopimuskoulutuksessa tai hanketyössä ja osa on vakituisessa työsuhteessa. Koulutustaustaltaan ja työhistorialtaan henkilökunta on hyvin moninainen.
 • Mikä on erilliskeräys?
  Erilliskeräys on Nextiilin yrityksille ja muille yhteisöille tarjoama palvelu. Jos teillä on tarvetta esimerkiksi tietyn aikakauden tuotteille tai suurelle määrälle tietynlaisia tuotteita, lajittelijamme voivat poimia lahjoitusten joukosta tarvitsemanne tuotteet. Tuotamme palvelua sekä kaupallisiin että epäkaupallisiin tarkoituksiin. Lisätiedot: Helena Käppi (+358 50 353 9173).
 • Mikä on Korillinen oppilaalle/opiskelijalle -kampanja?
  Korillinen oppilaalle/opiskelijalle -kampanja on Nextiilin oppilaitoksille tarjoama palvelu, jossa opetusryhmän jokainen oppilas tai opiskelija voi kerätä myymälästä ostoskorillisen/lukuvuosi kilohintaisia käsityö- ja askartelumateriaaleja koulutöitä varten veloituksetta. Kampanja ei koske metritavaraa eikä vintagea. Jos oppilaitoksesi tai opetusryhmäsi on kiinnostunut osallistumaan kampanjaan, ota yhteyttä Sari Tuomaalaan (050 439 2329) tai Helena Käppiin (050 353 9173). Halutessanne voimme samalla järjestää opetusryhmälle tutustumiskierroksen Nextiilissä.
 • Voitteko tarjota puvustusapua taidetuotantoomme?
  Keräämme yrityksille ja yhteisöille esimerkiksi puvustukseen tai rekvisiitaksi. Jos teillä on tarvetta esimerkiksi tietyn aikakauden vaatteille, voimme tarvittaessa järjestää teille erilliskeräyksen. Tiedustelut: Helena Käppi (050 353 9173).
 • Voimmeko tulla tutustumiskäynnille Nextiiliin?
  Totta kai! Ota yhteyttä, niin sovitaan aika. Tiedustelut: Helena Käppi (050 353 9173).
 • Miten yritykseni tai yhteisöni voi osallistua Nextiilin toimintaan?
  Olemme aina avoimia kierrätystä, kiertotaloutta, työllistämistä ja yhteisöllisyyttä edistävälle yhteistyölle. Ota yhteyttä toiminnanjohtaja Sari Tuomaalaan (050 439 2329) ja kerro lisää ideastasi!
 • Yritykseni etsii vaate- ja tekstiilialaa tuntevia työntekijöitä, pystyttekö auttamaan?"
  Todennäköisesti kyllä! Nextiilin työntekijöiltä löytyy monipuolista osaamista erilaisista vaatetukseen ja tekstiiliteollisuuteen liittyvistä työtehtävistä. Ota yhteyttä toiminnanjohtaja Sari Tuomaalaan (050 439 2329), niin mietitään yhdessä, miten voimme olla avuksi.
 • Enter your answer here
bottom of page