top of page

MIKSI VALITA PÄÄLLE VINTAGEVAATE?

Onko vanhassa vara parempi, kuten sanonta kuuluu? Voi hyvinkin olla ainakin second hand -markkinoilla, joissa vintagevaate on kysyttyä tavaraa. Miksi joku tahtoisi pukeutua käytettyihin, aikaa nähneisiin vaatteisiin ja asusteisiin? Jokaisella meistä on syymme, ja kerromme tässä omasta näkövinkkelistämme muutaman.


EKOLOGISUUS VS. PIKAMUOTI

Vaateteollisuus on yksi saastuttavimmista aloista ja sen vaikutus ilmastonmuutokseen on suuri: sen osuus hiilidioksidipäästöistä on suurempi kuin lento- ja laivaliikenteen yhteensä.

Pikamuodin valmistus on suurin tekijä aiheuttamassa näin korkeita saastuttavuuslukuja. Ylituotanto ja heikko laatu tuotteissa aiheuttavat valtavia jätemääriä. Tuotanto ei myöskään ole eettistä; useimmilla tehtailla työntekijöiden kohtelu sekä työajat ovat epäinhimillisiä eikä heidän turvallisuuttaan ole otettu tarpeeksi huomioon. Ostamalla käytettyä olet mukana kehittämässä vaateteollisuutta kohti parempia ja kestävämpiä toimintatapoja. 


Nextiiliin lahjoitettuja vaatteita menossa lajitteluun. Seassa saattaa olla myös vintagevaate tai pari.
Nextiiliin lahjoitettuja vaatteita menossa lajitteluun. Seassa saattaa olla myös vintagevaate tai pari.

VINTAGEVAATE ON LAADUKAS

Ennen vaatteet tehtiin kestämään, mikä näkyy vintagetuotteiden laadussa edelleen. Materiaaleihin kiinnitettiin huomiota, tuotteet suunniteltiin toimiviksi ja ne ommeltiin käytettäväksi. Ostaessasi takkia, joudut todennäköisesti varautumaan siihen, että ompelet hyvin pian sen nappeja uudelleen kiinni. Ostaessasi 80-luvun vintagetakkia, ovat sen napit pysyneet kiinni jo 40 vuotta ja todennäköisesti pysyvät edelleen. Hyvästä kankaasta ommeltuun takkiin on myös helpompi tehdä korjauksia tai vaikkapa mallinmuutoksia, ja usein vanhoissa vaatteissa on juuri sen takia suuremmat saumanvarat. Kun laadukkaista materiaaleista tehty vintagevaate tulee elinkaarensa päähän, on todennäköisempää, että siitä voidaan valmistaa parempilaatuisia uusia materiaaleja kuin pikamuotivaatteesta. Käytetty vaate on useimmiten eettisempi ja ekologisempi valinta kuin uutena ostettu tuote.OMA TYYLI

Nykymuoti elää jatkuvassa muutoksessa trendien vaihtuessa kuukausittain tai sesongeittain. Omaa tyyliä voi olla vaikea muodostaa ainakaan muodinluojien, julkkisten ja influensereiden toimintaa kopioimalla tai pikamuodin virtausten mukaan vaatekaappia täyttämällä. Mielestämme pukeutumistyyli ja sen valinta on tärkeä osa itseilmaisua ja voi parhaimmillaan tuoda aitoa sisältöä elämään. Pukeutumisessa oman tyylin rakentaminen on myös rahallisesti kannattavampaa ja ekologisempaa kuin jatkuva uusien trendien seuraaminen. Vintagetuotteet ovat usein uniikkeja ja sitä kautta persoonallisempaa omaa tyyliä on helpompi tuoda esiin.


 Comments


bottom of page